Billån – eller leasing?

Det finns alltid en fördel i att jämföra olika billån innan bilinköpet finansieras. Därmed kan man hitta bäst ränta, bäst villkor, bäst förmåner osv. Men är alltid billån det bästa alternativet?


Inom företagsmarknaden har leasing länge varit populärt och allt fler aktörer siktar nu för tiden även in sig mot den privata marknaden. Ett sätt att ”långtidshyra” sin bil – med fördelar och nackdelar.

Billigare med leasing?

Expressen har gjort en sammanställande text av ett par artiklar kring att leasa bilen istället för att finansiera med lån. Bland annat lyfter de upp en artikel av Motormännen där man kommer fram till att leasing är billigare. Detta oavsett om man köper en helt ny bil – eller en begagnad. Men ekonomin är inte allt – för det finns en del nackdelar också.

Motormännens uppställning byggde på följande:

– En bil privatleasas och körs ca 3000 mil per år. Ett leasingavtal kan då kosta 48 000 kr. Där ingår försäkring, vinterdäck, service och tillvalspaket. Med andra ord är det enda man ytterligare behöver betala är drivmedel. Detta då uträknat på en leasingperiod av 36 månader.

Vid 500 mil beräknades kostnaden till 32 000 kr.

– Om istället en helt ny bil köps kan man räkna med en totalkostnad på 67 000 kr. Detta alltså under samma period och beräknat på allt från värdeminskning och försäkring till skatt och service. Man har i detta fall gjort uträkningen på en fabriksny bil med ett värde på 200 000 kr.

Vid 500 mil beräknades kostnaden till 42 000 kr.

– Väljer man att köpa en begagnad bil kan självklart totalkostnaden minskas. För att jämförelsen ska bli rättvis valde de enbart en tre år gammal bil och räknade då på ett inköpspris på 120 000 kr. På 3000 mil beräknades då kostnaden bli 51 000 kr. En minimal skillnad mot att leasa – men trots allt dyrare.

Vid 500 mil beräknades kostnaden till 29 000kr. (Här blev det alltså billigast).

Delvis handlar det alltså om en ekonomisk fråga. Men man bör även se på helheten. Vad får du om du leasar? Vad får du om du lånar pengar och köper bilen?

Cool röd bil

Låna till bil

PLUS: Du har full frihet att sälja bilen, bygga om den eller köra med enbart trafikförsäkring. Allt är upp till dig då du äger ditt fordon. Kan du dessutom meka lite själv kan du få ner servicekostnader och därmed hålla nere din totala kostnad för bilen.

MINUS: Nackdelen är att du aldrig vet vad det kommer att kosta. Får du ett måndagsexemplar kan reparationskostnaderna snabbt dra upp i höjden.

Leasa bil

PLUS: Orsaken att leasing blivit så populärt bland privatpersoner handlar till stor sannolikhet om enkelheten och tryggheten. Du vet vad du betalar per månad och får för denna summa service, försäkring, vinterdäck osv.

Du behöver aldrig oroa dig för att det ska komma oväntade reparationskostnader eller liknande. Kontrollera däremot alltid vad som ingår i avtalet – det kan skilja en hel del mellan de olika företag som erbjuder leasing.

MINUS: Den stora nackdelen är däremot att du binder upp dig på avtal under flera år. Du vet att du behöver bil idag – men hur vet du att du behöver bil om två år? Det kan kännas riktigt onödigt och dyrt att sitta fast i ett leasingavtal om bilen inte kommer att användas.

Det går visserligen att lösa ett avtal i förtid men blir då ofta mycket dyrt. Dessutom kan det bli dyrt om du kör fler mil än vad som ingår i avtalet.

Lendo Billån
  • Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr

  • Endast 1 kreditupplysning!

  • Jämför upp till 35 banker och långivare

  • Återbetalningstid 1-15 år

  • Låna upp till 100% av bilen värde!

Räkneexempel: Annuitetslån 15 år. Effektiv årsränta 6.23 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 541 kr/månad (180 avbetalningar), dvs totalt 457 469 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.06 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Återbetalningstid 1-15 år. Räntespann: 2,95 % – 29,95 %.

Billån via Advisa
  • Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr

  • Endast 1 kreditupplysning!

  • Jämför upp till 40 banker och långivare

  • Återbetalningstid 1-20 år

  • Låna upp till 100% av bilen värde!

Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 600000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 7.95 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 8.25 %. Totalt belopp att betala: 932872 kr. Månadskostnad: 6478 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil.