Gröna billån – Jämför alltid!

Gröna billån kan tecknas när exempelvis en elbil, bränslecellsbil eller hybridbil ska finansieras. Bankerna vill gynna den gröna omställningen och ger därmed rabatt på billånen. Men det lönar sig fortfarande att jämföra!


Tips!

 1. Vilken ränta får du på grönt billån?
 2. Jämför mot andra privatlån
 3. Välj bästa räntan!

Vad är ett grönt billån?

Det finns ingen juridisk definition av ”Grönt billån”. Det innebär att bankerna tolkar detta begrepp något olika och därmed har olika krav för att det ska kunna tecknas. Men generellt är det ett billån som kan tecknas av personer som vill köpa en miljövänlig bil.

Bankerna vill på detta sätt bidra till mer miljövänliga alternativ. Detta på samma sätt som att de erbjuder gröna bolån för att finansiera bostäder som uppfyller vissa miljömässiga kriterier.

Grönt billån

Hur fungerar rabatten?

Banken ger en viss rabatt på ordinarie ränta. Ett exempel från Swedbanks erbjudanden visas nedan (Dec 2023).

Traditionellt billån

Om bilen används som säkerhet för lånet kan ett lånebelopp tecknas på 80 % av inköpssumman. Räntan är på 8,44 % och återbetalningstiden är på mellan 1 – 8 år beroende på bilens ålder.

Grönt billån

Även vid ett grönt billån används bilen som säkerhet och upp till 80 % av lånesumman kan finansieras med det. Även amorteringstiden är exakt lika som ovan. Det enda som skiljer är alltså vilken ränta som banken erbjuder. I detta fall 7,44 %. Det innebär en ränterabatt på 1%.

Krav för att kunna söka

Vilka krav som måste vara uppfyllda varierar mellan olika banker. Det kan exempelvis vara följande:

 • Elbil – En del banker kräver att inköpet bara får gälla en elbil. Det innebär att exempelvis hybridbilar eller etanolbilar inte ger denna ränterabatt.
 • ”Låga koldioxidutsläpp” – Ett annat alternativ är att banken kan godkänna billånet om kunden vill köpa en bil med ”låga koldioxidutsläpp”. I praktiken innebär det att nästan alla drivmedel, bortsett bensin och diesel, kan användas. Bland annat kan ränterabatten ges för inköp av hybridbil, elfordon, bränslecellsbilar och vätgasbilar. Det kan finnas speciella krav för hybridbilar då dessa trots allt kan köras på fossila bränslen.

Jämföra gröna billån

I likhet med andra lånealternativ kan det skilja relativt mycket i räntenivå mellan de olika bankerna. Det lönar sig alltså att jämföra – oavsett om bilen kan användas som säkerhet eller inte.

Med bilen som säkerhet

De banker som erbjuder gröna billån gör detta med krav att bilen ska användas som säkerhet. Det ger lägre ränta men innebär även att enbart 80 % av bilens värde får belånas. Dessutom skapas begränsningar i amorteringstid utifrån bilens ålder.

En jämförelse sker enkelt genom att besöka bankernas hemsidor och skriva ner vilken räntesats de erbjuder på denna låneform. De allra flesta har nämligen samma ränta till samtliga som tecknar detta lån.

Utan bil som säkerhet

Köps en bil som inte kan användas som säkerhet är grönt billån alltså inget alternativ. I detta fall kan ett traditionellt billån utan säkerhet tecknas. Fördelen är att 100 % av bilens värde kan finansieras med billånet och att amorteringstiden kan anpassas utifrån den egna ekonomin – inte bilens ålder. Däremot kan det erbjudas med lite högre ränta.

Lendo Billån
 • Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr

 • Endast 1 kreditupplysning!

 • Jämför upp till 40 banker och långivare

 • Återbetalningstid 1-15 år

 • Låna upp till 100% av bilen värde!

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2023-10-06. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 33,75%. Räntespann mellan: 4,70%-33,75%.

Billån genom låneförmedlare Zmarta
 • Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr

 • Endast 1 kreditupplysning!

 • Jämför fler än 30 banker och långivare

 • Återbetalningstid 1-20 år

 • Låna upp till 100% av bilen värde!

Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 7,95 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 8,25 %. Totalt belopp att betala 261 497 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 179 kr. Uppdaterat 2023-11-01. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-29,4 %