Låna via bilmärkets finansbolag, bra eller?

Ett flertal bilmärken erbjuder sina kunder att teckna billånet via dem. Bland dessa finns exempelvis Volvo som via Volvofinans har billån enbart för de som köper en Volvo via deras egen återförsäljare.

Vad finns det för fördelar med dessa lån? Vad finns det för nackdelar?


Billån kan tecknas hos flera olika aktörer. Köps bilen privat är det vanligaste att man tecknar ett privatlån och sedan använder pengarna till bilinköpet. Sker inköpet via en bilhandlare finns däremot två alternativ.

Vissa bilhandlare har en långivare som de samarbetar med oavsett märke på bilen. Andra erbjuder lån via det specifika bilmärke som köps. I Sverige är exempelvis Volvofinans en vanlig långivare för de som köper Volvo.

Fördelarna

I detta exempel nämns fördelarna specifikt med Volvofinans. Liknande fördelar kan hittas hos andra bilmärken även om det självklart kan skilja något i vilka fördelar som de olika lånen har.

 • Volvokort ingår vilket ger lägre pris på bensin

När ett lån tecknas ingår automatiskt ett Volvokort utan årskostnad. Detta kort kan användas vid betalning av exempelvis drivmedel och reservdelar hos Volvo samt men även i övriga butiker. Under de tre första månaderna ges det 25 öre rabatt på drivmedel hos Volvo samt OK/Q8 stationer och därefter 10 öre/liter. Detta så länge kortet används vid betalning.

 • Rabatt på försäkringen

Har du köpt en Volvo via en återförsäljare av Volvo samt tecknat deras lån är chansen stor att du även har deras försäkring. I detta fall får du då 10 % under de kommande tre åren tack vare att du även har lånet hos dem.

 • 3 månaders låneskydd

Många långivare erbjuder låneskydd på sina lån. En tilläggsförsäkring som därmed ersätter för månadskostnaden för lånet om olyckan är framme och du blir arbetslös, sjukskriven eller avlider. Med detta lån ges 3 månaders gratis låneskydd. Det är däremot inte någon starkt vägande fördel då kostnaden för denna försäkring är ganska låg vilket innebär att summan man sparar på 3 månader därmed inte är speciellt stor.

 • Rabatt och delbetalning på reservdelar

Med Volvokort ges poäng på alla inköp – oavsett var man handlar. Poängen förvandlas till en värdecheck som sedan används hos Volvo- och Renaultåterförsäljare.

Via kortet går det även att delbetala inköpen under 4 månader utan att varken ränta eller avgifter uppkommer. Det blir därmed ett flexibelt sätt att delbetala lagningar och bildelar utan att behöva betala något för detta.

Men vad är alternativet?

Det kan låta lockande att teckna lånet via Volvo. I vissa fall är det också den mest ekonomiska och flexibla lösningen. Men man ska vara medveten om det alternativ som finns.

 • Rabatt på bensin

Många kreditkort ger rabatt på bensin. Flera ger 10 – 15 öre per liter vilket alltså kan likställas med kortet ovan, men det är inga problem att hitta kort med större rabatter än så.

 • Rabatt på försäkringen

Att få rabatt på försäkringen är bra – att jämföra och välja billigaste bilförsäkringen är ännu bättre. Lås dig inte vid en speciell försäkring bara för att du får rabatt på den.

 • Rabatt på låneskydd

Det är inte många tior eller hundralappar som betalas under tre månader för låneskydd. I det stora hela spelar detta inte stor roll. Då är det viktigare att se till hur mycket som betalas på lånet genom dess effektiva ränta och kapitalkostnad.

 • Rabatt och delbetalning på reservdelar

Jämför gärna vad det kostar att köpa reservdelar hos en återförsäljare av Volvo med vad det exempelvis kostar hos annan återförsäljare av bildelar från flera olika märken. Inte oväntat kommer det finnas stora prisskillnader.

De allra flesta återförsäljare av bildelar online erbjuder även flexibel delbetalning. Ofta är det räntefritt de första månaderna men detta kan självklart variera. Det gäller alltså att se på helheten…

Lendo Billån
 • Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr

 • Endast 1 kreditupplysning!

 • Jämför upp till 40 banker och långivare

 • Återbetalningstid 1-15 år

 • Låna upp till 100% av bilen värde!

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2023-10-06. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 33,75%. Räntespann mellan: 4,70%-33,75%.

Billån genom låneförmedlare Zmarta
 • Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr

 • Endast 1 kreditupplysning!

 • Jämför fler än 30 banker och långivare

 • Återbetalningstid 1-20 år

 • Låna upp till 100% av bilen värde!

Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 7,95 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 8,25 %. Totalt belopp att betala 261 497 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 179 kr. Uppdaterat 2023-11-01. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-29,4 %