Billån eller privatlån

Många tror att billån och privatlån är samma sak men de skiljer sig åt på några punkter. Ska du välja ett lån med bilen som säkerhet eller ett privatlån?

Många banker och långivare erbjuder ”billån”, men egentligen är dessa lån ett privatlån, vilket kan ha ett flertal fördelar – Vi reder ut skillnaderna!


Billån eller privatlån

Så mycket får du låna

Billån – med bilen som säkerhet

Maximalt 80% 

Ett billån får maximalt vara på 80% av bilens värde. Det krävs därmed att du betalar 20% kontant när bilen ska köpas. Kostar bilen 100 000 kr behöver du därmed betala 20 000 kr kontant varpå resten kan lånas.

Privatlån – utan bilen som säkerhet

100 % av bilens värde

Tecknar du ett privatlån (även om det kallas billån av långivaren) väljer du själv lånesumma. Det är din kreditvärdighet som är avgörande för hur mycket banken är villig att låna ut. Därmed kan du låna till hela bilens värde.

Blue Buick

Det som kännetecknar ett billån är att bilen är säkerhet i lånet. I teorin betyder detta att om personen inte har råd att betala skulden till banken så har banken rätten att sälja bilen och genom detta få in sina utlånade pengar.

Amorteringstid

Styrd utifrån bilens ålder

Många kreditgivare som ger billån har en styrd amorteringstid utifrån bilens förväntade värdeminskning. Med andra ord blir amorteringen relativt kort. Exempel kan tas från Swedbank som kräver att amortering ska ske på deras billån på 1-8 år men att hela amorteringen ska vara klar innan bilen är 12 år.

Upp till 15 år

Eftersom privatlånet inte är knutet till bilen kan du själv välja hur lång amorteringstid som önskas. De flesta långivare erbjuder lån på upp till 10, 12 eller 15 år. När lånet tecknas går det att prova med olika lång amorteringstid för att på detta sätt justera till en passande månadskostnad.

Var kan bilen köpas?

Främst hos bilhandlare

Kravet är vanligtvis att bilen ska köpas på auktoriserad bilhandlare. Detta ger en extra säkerhet till banken att bilen verkligen är värd det pris som den köps för.

Var du vill

Ska bilen köpas via Blocket eller av en vän? Då är det enklast att teckna ett privatlån utan säkerhet.

Om bilen säljs

Lånet måste lösas om bilen säljs

Eftersom bilen är säkerheten så måste lånet lösas om du säljer eller skrotar bilen. Det går inte att behålla ett lån som har säkerhet – om inte säkerheten finns kvar. Tanken är att lånet ska kunna lösas med försäljningsvärdet men det är inte alltid detta lyckas.

Lånet kan behållas om bilen säljs

Då bilen inte är säkerhet kan den säljas, skrotas eller ges bort utan att detta påverkar lånesituationen. Du betalar fortfarande samma summa på privatlånet varje månad och kan betala av hela, eller delar av, lånet med försäljningssumman.

Ränta – Kom ihåg att jämföra

Vilken ränta som erbjuds kan variera kraftigt både mellan olika bilhandlare, banker och kreditgivare. Det viktigaste är att alltid jämföra för att på detta sätt spara pengar.

Vill du jämföra billån utan säkerhet rekommenderas låneförmedlare då detta är det enklaste sättet att få in ränteförslag från många banker och kreditgivare på en gång, med endast en enda kreditupplysning.

Men även om du tänker teckna ett lån med säkerhet bör en jämförelse ske. Det ena är inte alltid lägre/högre än det andra alternativet.

FAQ – Billån vs Privatlån

Varför är det begränsad amorteringstid på lån med bilen som säkerhet?

Det är bilens värde som är säkerheten. Blir bilen gammal kommer värdet att sjunka kraftigt och därmed finns ingen större säkerhet kvar.

Är det skillnad i lånebelopp?

Ja, billån med säkerhet är på max 80 % av bilens värde. Vid ett privatlån är det din kreditvärdighet som avgör högsta möjliga belopp.

Vad är bra ränta på bil- eller privatlån?

Räntan avgörs av din kreditvärdighet. Genom att ha medsökande kan räntan i vissa fall bli lägre. Räntan på billån brukar vara mellan 5 % - 15 %.

Lendo Billån
  • Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr

  • Endast 1 kreditupplysning!

  • Jämför upp till 35 banker och långivare

  • Återbetalningstid 1-15 år

  • Låna upp till 100% av bilen värde!

Räkneexempel: Annuitetslån 15 år. Effektiv årsränta 6.23 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 541 kr/månad (180 avbetalningar), dvs totalt 457 469 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.06 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Återbetalningstid 1-15 år. Räntespann: 2,95 % – 29,95 %.

Billån via Advisa
  • Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr

  • Endast 1 kreditupplysning!

  • Jämför upp till 40 banker och långivare

  • Återbetalningstid 1-20 år

  • Låna upp till 100% av bilen värde!

Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 600000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 7.95 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 8.25 %. Totalt belopp att betala: 932872 kr. Månadskostnad: 6478 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil.