Lendo Billån
 • Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr

 • Låna upp till 100% av bilen värde via Lendo

Freedom Finance billån
 • Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr

 • Låna upp till 100% av bilen värde via Freedom Finance

Billån via Advisa
 • Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr

 • Låna upp till 100% av bilen värde via Advisa


Billån eller privatlån

Att ett billån är ett lån för inköp av bil hörs på namnet. Men samtidigt kan ett vanligt privatlån tecknas för att finansiera bilen. Många tror att billån och privatlån är samma sak men de skiljer sig åt på ett flertal punkter. Vilken låneform som är bäst beror på ett flertal faktorer.

Det som kännetecknar ett billån är att bilen är säkerhet i lånet. I teorin betyder detta att om personen inte har råd att betala skulden till banken så har banken rätten att sälja bilen och genom detta få in sina utlånade pengar.

Maximalt 80% – Ett billån får maximalt vara på 80% av bilens värde. Det krävs därmed att man betalar 20% kontant när bilen ska köpas. Detta kan jämföras med om ett privatlån tecknas. Eftersom det inte finns någon säkerhet på dessa lån får man även använda dem till vad som helst. Därmed går det att låna till hela kostnaden av bilen.

Blue BuickBilen är säkerhet:

Styrd amorteringstid – Många kreditgivare som ger billån har en styrd amorteringstid utifrån bilens förväntade värdeminskning. Med andra ord blir amorteringen relativt kort. Den som tecknar ett privatlån väljer själv amorteringstid (upp till 15 år) vilket skapar en något större flexibilitet.

Exempel kan tas från Swedbank som kräver att amortering ska ske på deras billån på 1-8 år men att hela amorteringen ska vara klar innan bilen är 12 år.

Krav på återförsäljare: Kravet är vanligtvis att bilen ska köpas på auktoriserad bilhandlare. Detta ger en extra säkerhet till banken att bilen verkligen är värd det pris som den köps för.

Med ett privatlån kan bilen köpas från vilken säljare som helst.

Krav på summa: De flesta kreditgivare har en lägsta gräns på hur lite som får lånas. Om Swedbank ännu en gång ska tas som exempel så har de en gräns på 30.000kr.

Ett privatlån kan tecknas på frivillig summa då lånet inte är kopplat till bilen.

Säkerhet ger lägre ränta: I och med att bilen är en säkerhet för lånet så kan även banken pressa räntan något. Att teckna ett billån är alltså bättre än ett privatlån just ur räntesynpunkten. Skillnaden är däremot inte extremt stor. I vissa fall kan till och med ett billån hos en bank vara dyrare att teckna än ett privatlån hos en annan bank.  För den som främst vill ha ett billigt billån gäller det alltså att jämföra fler banker och de alternativ som finns på marknaden.

Lendo Billån
 • Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr

 • Endast 1 kreditupplysning!

 • Jämför upp till 35 banker och långivare

 • Återbetalningstid 1-15 år

 • Låna upp till 100% av bilen värde!

Räkneexempel: Annuitetslån 15 år. Effektiv årsränta 6.23 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 541 kr/månad (180 avbetalningar), dvs totalt 457 469 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.06 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Återbetalningstid 1-15 år. Räntespann: 2,95 % – 29,95 %.