Billån utan kontantinsats

Med ett billån utan kontantinsats menas ett lån där hela kostnaden för bilen får lånas. Detta i motsats mot billån med kontantinsats (billån med säkerhet) där enbart 80% av bilens värde får lånas.


Billån utan kontantinsats är därmed samma sak som att låna utan säkerhet. Att göra detta har flera fördelar och är bästa valet i flera olika situationer.

Enligt låneportalen Lånen.se finns 4 klara fördelar med att välja detta alternativ – och en nackdel.

 • Låna till det du behöver

När det inte finns någon säkerhet för ett lån så finns inte heller något krav från banken gällande vad pengarna ska användas till. Den som lånar 40.000kr till en bil och samtidigt planerar att renovera hemma kan med fördel låna till renoveringen på samma gång. Det är nämligen lättare att få lägre ränta på ett lån på 100.000kr än ett på 40.000kr. Med billån utan kontantinsats skapas stor flexibilitet gällande hur pengarna ska användas. Självklart går det därmed även att låna för hela kostnaden på bilen.

 • Amortera i din takt

Finns säkerhet på lånet finns även en rad regler att förhålla sig till. Exempelvis måste bilen amorteras inom en viss period. Men utan säkerhet skapas större möjlighet att amortera i den takt man själv önskar. Välj amorteringstid mellan 1 och 15 år beroende på lånebelopp och ekonomiska förutsättningar.

 • Fri att köpa var du vill

Det är relativt vanligt att banker kräver att bilen ska köpas hos auktoriserade återförsäljare i det fall som bilen önskas användas som säkerhet. Men när billånet tecknas utan säkerhet och därmed även utan kontantinsats får den köpas via bilhandlare eller privat.

 • Med betalningsanmärkning

När en säkerhet används för ett lån är kraven ofta något hårdare från bankerna gällande låntagarens betalningsförmåga och kreditvärdighet. Det gör att det är lättare att teckna ett billån med betalningsanmärkning om man väljer att låna utan säkerhet (därmed utan kontantinsats)

 • Högre ränta

Nackdelen med att låna utan kontantinsats är att räntan blir något högre. Hur stor skillnaden är beror på flera faktorer så som lånesumma, kreditvärdighet, bilens värde och belåningsgrad. De som köper riktigt dyra bilar (flera hundratusen) bör jämföra räntor och villkor på lån med säkerhet. Detta eftersom skillnaden då kan bli relativt stor på räntekostnaden. På mindre summor slår däremot inte den något högre räntan speciellt mycket.

Billån utan kontantinsats

Är de fyra fördelarna större än den enda nackdelen? Om det är lånebelopp som inte är väldigt stora så väger fördelarna över. I sådant fall kan ett billån utan kontantinsats vara ett ekonomiskt fördelaktigt val. Är det däremot de dyrare modellerna som köps bör man överväga att ett billån med kontantinsats för att därigenom pressa räntan nedåt några punkter.

Lendo Billån
 • Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr

 • Endast 1 kreditupplysning!

 • Jämför upp till 40 banker och långivare

 • Återbetalningstid 1-15 år

 • Låna upp till 100% av bilen värde!

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2023-10-06. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 33,75%. Räntespann mellan: 4,70%-33,75%.

Billån genom låneförmedlare Zmarta
 • Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr

 • Endast 1 kreditupplysning!

 • Jämför fler än 30 banker och långivare

 • Återbetalningstid 1-20 år

 • Låna upp till 100% av bilen värde!

Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 7,95 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 8,25 %. Totalt belopp att betala 261 497 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 179 kr. Uppdaterat 2023-11-01. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-29,4 %